Rádi byste si rovněž nazdobili talíř s jídlem rozličnými květy, nejste si ale jistí, jaké květy rostlin jsou vlastně jedlé? Naučíme vás znát . Mezi nejoblíbenější květy k přípravě pokrmů je bezesporu slunečnice. Květy slunečnice mohou být na vašem talíři nádhernou dekorací, a nejenom tou. Mnoho kuchařů již přidává do svých pokrmů i tyto nádherné a výživné květy.
Při přípravě pokrmů s květinami je však třeba znát několik důležitých pravidel, a to:
· Sbírejte pouze květy z rostlin, které nejsou pěstovány za pomoci pesticidů.
· Aby byla chuť květů co nejlepší, používejte do pokrmů květy v jejich vrcholném květu.
· Pozor na alergické reakce po konzumaci květů. Z toho důvodu přidávejte květy do pokrmů postupně.
· Jedlé květy je možné naložit rovněž do oleje, anebo do octa.
· Do pokrmů rozchodně nepoužívejte květy, které mají například zavadlé lístky, jsou vybledlé, anebo uzavřené.
· Květy, které do pokrmů přidáváte, musejí být plně rozvité.
Květy, které by byly zavadlé, anebo naopak nerozvité, by byly buďto přezrálé, nebo nedozrálé, a v pokrmech by tyto květy chutnaly hořce, nebo i trpce. Ideální je, pokud si můžete květiny, které jsou určené do pokrmů, pěstovat doma sami. Vyvarujte se nakupování květů například v květinářství, anebo v zahradních centrech, neboť tam jsou květiny nabízeny pouze pro dekoraci a jsou ošetřeny jak pesticidy, tak jinými rozličnými chemickými prostředky.
Mezi jedle květy patří kupříkladu:
· ibišek
· sedmikráska
· brutnák
· heřmánek
· begónie
· hořčice
· měsíček
· chryzantéma
· šafrán
· čekanka
· koriandr
· květy citrusovníků
· dýně
· artyčok
· ananas
· fenykl
· levandule
· máta peprná
· jabloň
· meduňka
· bazalka,
· pelargónie
· bergamot
· rozmarýn
· růže
· pampeliška
· šeřík
· aksamitník
· majoránka
· hluchavka
· pitulník